zaterdag 22 september 2007

De Kat van de Buren

video

Culturele nazomer

Alhoewel de datum van 1 september door de meteorologen wordt beschouwd als het begin van de herfst is gisteren 21 september de herfst officieel begonnen.
Bijzonder sneu voor de ouders en nabestaanden van Tim Hoogland, omdat hun 20 jarige zoon in Afganistan is vermoord. Ik meldde dit feit gistermorgen(afgetapt van het Nos-Journaal)op mijn log. Een witte krijtstreep daaronder, met de tekst van een protestsong uit de zestiger jaren. Uitgerekend op de dag, die door de Verenigede Naties is uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede.

Kunst en Cultuur zijn dankzij het sneker-simmer-2007-evenement, dankbare onderwerpen langs de einder van het sneker webloglandschap. Dit evenement heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het noodzakelijke draagvlak bij de Sneker bevolking voor de financiering en uitvoering van de nieuwbouw van een toekomstig Cultureel Kwartier. Op het Stadhuis moeten ze binnenkort wellicht, samen met de kunstensector, aan de slag om een samenhangend cultuurbeleid te (her)forumuleren. Met name moet er nagedacht worden over de podiumkunsten. Die artiesten/organisaties zullen hun kunsten in het nieuwe onderkomen in het Culturele Sneker Kwartier vertonen.

In het blad SpitZ (een uitgave van het Scapino Ballet Rotterdam) staat in nr. 6 op de achterzijde een prinkelende column van kastor II, getiteld: Zingt U wel eens? Deze column gaat over [...] natuurlijk...de overheid, de burgers, de zomerse stadsterreur van het Carnaval, de Dance Parade, de overlast van valsspelende straatmuzikanten, de kunstsector, het kunst-en-cultuur-beleid, en de kunstparticipatie. Wie niet regelmatig een museum of een theater bezoekt is daardoor ongelukkiger, crimineler en armlastiger als zijn kunstminnende medeburger. De column eindigt met een zestal tips, in de ongelijke strijd tussen het morele verval van de mediapooiers en de kunstensector.
Tip nummer 3 licht ik er even uit. Die kan misschien van belang zijn voor de (toekomstige) Sneker situatie: Maak van de schouwburgen, concertzalen en theaters hoogwaardige kenniscentra voor distributie, communicatie, marketing en educatie.
Deze stukjesschrijver eindigt met citaten van Lucebert en Deelder.
Alles van waarde is weerloos of Van alles is weer waardeloos.