dinsdag 31 juli 2007

Starbucks & Macca

De CD van Paul McCartney 'Memory Almost Full' is onlangs uit gekomen bij het platenlabel Hear Music van Starbucks, dat koffie verkoopt. Zowat zes miljoen mensen kunnen wereldwijd in meer dan 10.000 winkels wereldwijd van Starbucks het album continu horen en kopen.
In mijn vakantie was ik een van die zes miljoen die bij een Starbucks winkel in Potsdam, Duitsland op de Koffie was samen met vele andere macca fans om het nieuwe album in Starbuck's te beluisteren. Het smoezilige gekets van koffiekopjes en geratel van schoteltjes, het gesisss van ontsnappende stoom uit de espresso-machines overstemde de muziek van maestro macca compleet. Een staaltje van perfecte marketing van Starbucks, dat wel! Je kunt overigens (beter) deze cd ook gewoon in de betere cdzaak kopen.

Daar in dat historische Potsdam, is een Hollandisches Viertel. Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollands Kwartier) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds. Raakte tijdens de DDR periode in verval maar bloeit na een grondige restauratie als ooit tevoren. Het is is een toeristische trekpleister. Leuk winkeltjes met exclusief spul en gezellige kroegjes en restaurantjes. Het is echt heel bijzonder om hier eens te vertoeven en een beetje rond te lopen.