donderdag 22 maart 2007

Ecokathedraal Louis Le Roy

Wie kent hem nog, Louis le Roy? Hij is inmiddels 83 en bouwt in Mildam, bij Heerenveen, al meer dan dertig jaar aan zijn levenswerk, een Ecokathedraal. Op een stuk grond (bos) van anderhalf hectare groot, heeft hij met zijn blote handen 2500 vrachtladingen vol stoeptegels en straatstenen op elkaar gestapeld. Vanmiddag heb ik na ongeveer 25 jaar weer eens een bezoek gebracht aan dat bosje van Le Roy in Mildam.Je ziet, de hand van de meester niet meer in het terrein terug. Ook ontwikkelt de natuur zich daar niet zo spectaculair, zoals Le Roy vroeger voorspelde. Toch bestaat er nog steeds aandacht voor het gedachtengoed van Le Roy. Ik ontmoette er vanmiddag een persfotograaf. Hij vertelde, dat a.s. zaterdag een artikel over de ecokathedraal van Le Roy in het AD komt. Vanmiddag heb ik samen met anderen meegewerkt aan een fotoshoot voor het AD !

Le Roy werd bekend in de jaren zeventig met zijn 'wilde tuinen'. Hij had hemelbestormende plannen voor parken en openbaar groen. Veel ervan bleef in de voorbereidingsfase steken. Het idee van Le Roy dat de bewoners zelf hun parken mochten beplanten en verzorgen, ging veel bestuurders een stap te ver. Op slechts twee plekken kreeg hij kans zijn ideeën echt te verwezenlijken: de middenberm van de Kennedylaan in Heerenveen en een park in de Groninger buitenwijk Lewenborg. Maar beide gemeenten gunden hem niet de kans de wilde tuinen tot wasdom te laten komen.
Le Roy was het op een gegeven moment goed zat. Hij kocht een anderhalf hectare groot perceel in Mildam en besloot voor zichzelf te beginnen. Bijzonder aan de Ecokathedraal is dat de natuur niet wordt onderworpen, maar 'meewerkt' aan de bouw. "Sommige mensen noemen het puin wat daar ligt"
"Maar het ís geen puin. Het is restafval van stratenmakers. Er mag geen grammetje cement aan zitten. Cement maakt het dicht, waardoor de natuur er niet meteen op kan reageren." aldus Le Roy, bij zijn tachtigste verjaardag in 2004

Van Laroy heerenv...