donderdag 8 maart 2007

Jimmy & Joey

Mijn zwager W.H taxichaufeur, zeezeiler en gerespecteerd inwoner van der altstadt Keulen is een grote fan van jazz-musicus Joe Zwawinul. Echte naam Josef Erich Zwawinul, Oostenrijker van geboorte. Oprichter van o.a.de band Weather Report. Hij speelde met alle jazz-grooten der aarde: Miles Davis, Herbie Hancock noem maar op! Ik herinner mij deze Zwawinul nog uit een nederlands TV programma, volgens mij een jeugdprogramma van de AVRO. Terwijl Zawinul in dit programma een masterclass geeft wordt hij gefilmd met een verborgen camera. Een van de masterclass-leerlingen is een jongetje van, naar ik schat een jaar of acht. Hij speelde echt weergaloos gitaar, 'n echt natuurtalent, een soort Django Reinhardt, zoals je zelden bij de huidige jeugdige hedendaagse homo sapiens meer tegenkomt. Joe is zwaar onder de indruk van het spel en het talent van dit zigeunerknaapje. Na afloop van de masterclass reageert de Meester Zawinul onthutst! Even later, van pure verbazing bijgekomen, reageert hij voor de tvcamera: "Hij kan alles, hem hoef ik helemaal niks meer te leren"

Momenteel draait er in de filmtheaters een documentaire getiteld Jimmy Rosenberg- de Vader, de Zoon & het Talent. Over deze documentaire lees ik de volgende toelichting:
De zigeunerjongen Jimmy Rosenberg zit nog op de basisschool als hij furore maakt als de gedoodverfde opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Zijn virtuositeit is ongekend en een gouden toekomst ligt in het verschiet. Als Jimmy's vader acht jaar achter de tralies gaat, verliest het gezin zijn vaste structuur en raakt ook Jimmy het spoor bijster. Drugsverslaafd jaagt hij de miljoenen erdoor en raakt hij het contact met zijn kinderen en hun moeders kwijt. Jimmy, nu vijfentwintig, lijkt uit een diep dal op te klimmen. Zijn vader komt na acht jaar vrij en kan zich weer over hem ontfermen. Zijn talent is onverminderd en misschien is een doorstart toch nog mogelijk.

Volgens mij was deze Jimmy Rosenberg de masterclass-leerling op de TV, waarbij destijds Master Joe Zwaninul met de candid-camera werd gefilmd.
Voor mij kan een doorstart van Jimmy niet snel genoeg beginnen!