zondag 25 februari 2007

Van 98 naar Vista.

Vandaag zondag, de dag des Heeren. Rustig aan! Afgelopen week is hectisch verlopen. Ik heb maandag met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van mijn terminale computer: Cobra Systems, voor de kenners Pentium 2, 333. Op 17 november 1998 gekocht via een personeelsregeling van het Antonius Ziekenhuis te Sneek. Leverancier: het toen net opgerichte jonge sneker computerbedrijf Snakeware automatisering. Snakeware haalde haar eerste vette order binnen. Zo wat alle personeelsleden van het ziekenhuis bestelden collectief een computer. Ik zie jullie denken, wat een lijk! Daarom heb ik vrijdag j.l. eindelijk een nieuwe kast gekocht met alles erop en eraan. Ik ben hiermee echt van de prehistorie, in de nieuwe wereld van Windows-Vista terrecht gekomen. Dat moet wel even wennen, moet ik zeggen! Van het vertrouwde 98 naar Vista is, binnen een dag, een stap van de vloer op de zolder. Je komt van de pictogrammen in de wizzards terrecht. Het ziet er allemaal wat gelikter uit. In grote lijnen kom ik er steeds meer achter, dat er niets nieuws onder de zon is. Vista is "Oude wijn in (bijzonder mooie) nieuwe zakken" Gelukkig zit ik weer met mijn setje op de kabel, zodat ik kan klooien met mijn logjes en mijn digitale plaatjes.


Verder was ik deze week buitengewoon verrast door het verschijnen van een tijdschrift over hardlopen. Wat een geweldig initiatief van een aantal plaats genoten. Het getuigt van moed en durf om de strijd aan te gaan met o.a. het gerenomeerde en machtige blad Runnersworld. Qua marketing zal het allemaal wel doordacht zijn en Henk D. gaat als bladenman ook niet over een-nacht-ijs! Voor de duizenden runners in Nederland valt er kennelijk nu nog meer te kiezen en te lezen, alhoewel je op internet werkelijk dood wordt gegooid met informatie over hardlopen, hele-en halve marathons, trainingsschema's, lichaamsverzorging, dieeten, kleding, schoeisel, materiaal, wedstijden enz.
In dit verband verwijs ik naar de sneker website Heroisme over hardlopen van runner Hero Polet. Deze website wordt door Hero met liefde en passie voor het hardlopen gemaakt!!

Tolhuuster Elwensteadentocht 1929 - Marten van der Kooij

Vanavond een NOS uitzending vanuit het Schaatsmuseum van Gauke Bootsma uit Hindeloopen, over de Elfstedentocht. Mijn logje van mei 2006 doe ik met genoegen en trots in de reprise, als eerbetoon aan de enige Hylper, die ooit in 1928 een elfstedentocht won:

Marten van der Kooij


Saaen Friesen.
Elven jannawoaris 1868 ride saaen Friesen binnen een dei troch de friese elwen steaden. Dit jelt as de eeaste officieuze Elwensteadentocht.
Yn 1929, op 28 februwaris dotsolde jier word er jitte een twadden officieuzen Elwensteadentocht ferieden.
Letter ynt jier binne er tot no to, jitte gin elwensteadentochten west.

Trè Kasteleins.

Disse tocht wooat organiseare troch tre kasteleins uut Leeuwet en wot ek wol de Tolhuister Elfstedentocht neame (nei it cafe Het Tolhuus).
Disse tocht, mei de solde utstroaling as de easte yn it jier 1929, woat wònt troch myn omme Marten van der Kooij, un broer fan myn mem, IJmkje van der Kooij, yn un tyd fan 10:33. oeren
Twadde, op un minuut, woat syn moat, Ype Smid ek uut Hylpen, dy at yn de wetstried lang kááns mekke op de oerwinning, mar hy woat feslynt troch Marten van der Kooij

Us Matten wië un hadden en un sterken fent.

Letter het myn omme Marten wol er es seit: Ik wet seeker dot iek ek de easte (offisieele) tocht in 1929 ek wont hee, want myn kondysje wie yn dy tiid geweldig! Hy wie gin opskepper, een likjen kearel uut één stik en 'n hadkúter. Hy mènde dot ek! Myn mem het my letter wolres fetold: "Us Matten wie un hadden en un sterken fent. Hy woask em altiid by strenge forst, mei kââld wetter, búten yn e bloate bealch, by de rynwettersbak!"