maandag 29 januari 2007

Oud-Zuid op een zondag in janauri


Het Ostadetheater is een proeflokaal voor nieuw theatertalent. De nadruk in de programmering ligt op nieuwe veelbelovende groepen en op jeugdtheater. De toeschouwers zijn van alle leeftijden maar hebben een ding gemeen: ze houden van avontuurlijk theater.
Gistermiddag nogmaals de voorstelling de drie zusters bezocht. Ja.... natuurlijk in het kleine knusse Ostadetheater haast onvindbaar tussen de vele hoge eenvormige etagewoningen in Amsterdam (de Pijp) Oud-Zuid.
"Hadden we maar zo'n theatertje in Sneek, elk stadsdeel heeft er hier minstens een paar van" denk ik bij mezelf, terwijl ik even een plaatje maak van de voorgevel.
Het kwartje over de inhoud van de voorstelling moet vandaag vallen! Zegt natuurlijk alles over mij.......
In het stuk vertellen drie zusters en twee broers hun jeugdherinneringen en familieverhalen. Verlangens en dromen uit heden en verleden komen aan bod. Regisseur Chaib Massaoudi legt de worsteling bloot die het individu heeft met de keuze tussenblijven en weggaan. Hij liet zich inspireren door het beroemde toneelstuk De Drie Zusters van Anton Tsjechov, waarin de zussen hier eveneens mee worstelen.
De totstandkoming van De Drie Zusters is bijzonder. In het voorjaar 2006 zijn de acteurs geselecteerd en hebben een serie workshops in fysiek theater en improvisatie gevolgd. Via improvisatie is gezocht naar persoonlijke herinneringen, ambities en dromen. Deze zijn in de voorstelling verwerkt. Dit levert een palet op aan beeldende verhalen over het eten van fruit, spelen, jeugdliefdes, familiefeesten, afscheid nemen van een familielid, de worstelingen en toekomstdromen.
In deze fragmentarische voorstelling met veel stiltes veranderen de stemmingen en sferen ongrijpbaar. Er wordt Nederlands gesproken, afgewisseld met woorden en dialogen in het Berbers (Tamazight). Soms wordt het vertaald wanneer de beelden niet voor zichzelf spreken.
Geweldige voorstelling. Ontroerend ook!
Boumadian Jaghi, Jamila Markai,Nadia Ezzeroili, Najim El Allati en Saïda Riffi van harte gefeliciteerd met jullie prachtig gemaakte en gespeelde voorstelling. Dat meen ik echt!