zondag 14 januari 2007

Linnaeus


In de LC van zaterdag, staat naast het stukje van Meindert Talma, een artikel over bloemkoning Carl von Linne. Vooral in Zweden en Nederland bekend als Linnaeus. Dit jaar wordt zijn 300e verjaardag op meerdere plekken gevierd o.a. in Bennebroek dichtbij Haarlem. Mooi voor de liefhebbers, hebben die ook eens wat te vieren, denk ik dan! Toch heb ik vanmiddag met een scherpere blik als gewoon naar mijn tuintje gekeken. Het viel mij op, dat de Helleborus (gratis overgenomen van Hiske) al helemaal in bloei staat. Dit is een vroege bloeier. Dat heeft niks met de hogere januari temperaturen te maken! Voor mij maken de "shades of green" van deze plant indruk. Het doet me aan Ierland denken. Vanmiddag nog even een stukje hardgelopen. o.a. langs de bootsteiger, achter de voormalige Flexa.
Aan het einde van de steiger, ter hoogte van de appartementen Kalkovens zijn zaterdagmiddag altijd een stel van die fanatieke samson-shag-rokende-sportvissers aktief. Volgens mij komen die lui uit de omgeving van de stad Groningen. Ze vissen hoofdzakelijk op die kleine witvisjes, die ze vervolgens weer in het water terugzetten. Zij worden kritisch gadegeslagen en becommentarieerd door twee Sneekers van achter-in-de-dertig vermoedelijk afkomstig uit het Sperkhem.. Een van hen staat er op krukken bij! Zij zien mij aankomen lopen. Met die kruk krijg ik oogkontakt. Hij reageert direkt met zijn prethoofd en plaatst de objectieve opmerking "Dau loopst harder dan mij, sien ik wel" Ik glimlach. Gelukkig loop ik niet in zo'n hoge hartslag. Ik roep hem - in het voorbijlopen - lachend toe: "Ja, mar dau voetbalst"!!! Jajaja.......... roept die Kruk lachend en instemmend terug!
Die humor en dat spontane menselijk kontakt maakt mijn dag. Daarna achter langs Tonnema via het Houkesloot aquadukt weer naar hus. Mooi kort rondje, na een enerverende week. Volgende week maar weer eens in de hoogste versnelling proberen en anders maar niet!