Doorgaan naar hoofdcontent

Theunis Piersma

In de Leeuwarder Courant van gisteren 2 november lees ik, dat ondernemer Jos Paques uit Balk is benoemd door minister Cramer in een adviescommissie voor het Waddenfonds. Dit fonds geeft in twintig jaar 800 miljoen uit als compensatie voor de winning van delfstoffen in de Waddenzee. Deze adviescommissie kijkt nog naar de inhoud van projecten, waarbij de economie en de ecologie in het Waddengebied wordt versterkt.
Volgens mij zijn deze begrippen economie en ecologie bij zo´n volstrekt uniek natuurgebied als de Waddenzee op zijn zachts gezegd, onverenigbaar. De 800 miljoen (de schotel linzen....van het vorige Kabinet) als een compensatie voor de gaswinning, die op zich al hoofdzakelijk een economisch doel dient, moet volgens mij uitsluitend worden aangewend ten behoeve van de versterking van ecologisch aspecten in de Waddenzee. Daarom vind ik de benoeming van ondernemer Jos Paques uit gaasterlandse Balk - afgezien van zijn ongetwijfeld uitstekende verdiensten op milieugebied- in deze adviescommissie absoluut niet voor de hand liggend.
Ik heb een andere, betere kandidaat op het oog! Ook een Friese-Suud-West-Hoeker. Een Topper, om in het Henk van der Veer jargon te spreken.
Bioloog Theunis Piersma uit Gaast. Hoogleraar dier ecologie aan de Universiteit Groningen, Onderzoeksleider Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Winnaar van een reeks academische prijzen. Winnaar de van de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs voor natuurbehoud. Ga zo maar door!! Zijn fascinatie voor het leven op de Wadden gaat gepaard met grote frustratie. Hij weet als geen ander hoe dit bijzondere natuurgebied naar de knoppen aan het gaan is. Hij zet zich zo veel mogelijk in voor de bescherming van de Waddenzee. Zijn pogingen werpen weinig vruchten af. Economische belangen blijken sterker dan de waardering voor de natuur.
In de VPRO gids nummer. 44 van deze week vraagt hij zich vertwijfeld af :
"Economie hoeft toch niet ten koste te gaan van alles"
. "Die onverschilligheid vreet aan me!"
Kijk voor een nadere kennismaking met Theunis Piersma zondagavond van 18.15 uur 19.00 uur naar Nederland 2. Het Uur van de Wolf.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel