Doorgaan naar hoofdcontent

De schat tussen IJsselmeer en Waddenzee


Gisteren zag ik naar het actualiteiten programma een vandaag op de TV. De tijd van uitzending is zo rond etenstijd. Ik denk dat velen daarom dit programma niet hebben gezien. Een van de nieuws onderwerpen ging over het winnen van duurzame energie. Eerder dan de trend van die Al-Gore film over het opwarmen van de aarde, pik ik graag belangrijke mijlpalen op, voor de opvijzeling van mijn algemene ontwikkeling over duurzame energie. In een vandaag presenteerde - onze Stadgenoot- en woordvoerder, de heer Gerard Schouten, van het bedrijf redstack een bijzonder opmerkelijk plan om een geheel nieuw soort elektriciteitscentrale te bouwen op of aan de Afsluitdijk. De kerngedachte achter een dergelijk type centrale is: wanneer een debiet (stroom) van 1 m3 /seconde zoet water gemengd wordt met zeewater, is daaruit ongeveer 1 MW elektriciteit te winnen.
De spui stroom vanuit het IJsselmeer richting de Waddenzee, is namelijk minimaal 200 m³/seconde. Dit betekent dat een dergelijke installatie op de Afsluitdijk een capaciteit van ongeveer 200 MW kan bedragen.
Deze 200MW is voldoende voor al het huishoudelijke elektriciteitsgebruik van de 3 noordelijke provincies.
Theoretisch kan er in Nederland 3000 MW worden gewonnen. In de praktijk zou dit betekenen dat er ongeveer 10% van het nationale elektriciteitsverbruik met de R.E.D.-technologie opgewekt kan worden.
Wanneer dit plan het laboratorium uiteindelijk ontgroeid en werkelijkheid gaat worden, dan is er sprake van een bijzonder hoopgevende substantiële bijdrage aan het nationale elektriciteit verbruik. Je kan gerust stellen, dat hier sprake is van een spectaculaire doorbraak. Dat is positief nieuws met een Sneker sausje!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel