Doorgaan naar hoofdcontent

Kryst yn Hylpen

[...]Kerstavond 2007. Dit is mijn absolute blog-moment van 2007: Een clip, home-cooked uit de NCRV TV-film van journalist Dick van Bommel gemaakt in 1961 over Hylpen de Hylpers.
Velen in dit filmpje zijn niet meer onder ons. Ik heb ze allen goed gekend. Stuk-voor-stuk unieke mensen. Het waren bekende en vertrouwde mensen uit mijn jeugd, in een -in mijn eigen jeugdige beleving -veilige wereld die zich uitstrekte van het voetbalterrein aan de Westerdijk tot aan de Blaauwe Loads/Leugenbank aan de Haiven en later van het Badpaviljoen tot aan het fraaie (inmiddels gesloopte) NS Station in Hylpen. Ik was toen een klein, betrokken, tegendraads, eigenwijs en blond jongetje van een jaar of elf, die de bouw van de Berlijnse Muur toen in '61, al zag aankomen.
Zeer gewenste enige zoon van IJmkje van der Kooij 1910-2000 (huisvrouw te Hylpen) en Pieter Kool Smit 1908-1975 (stoffeerder te Workum, bij de Firma Robijns)
De kerstboodschap van Dominee de Wolf zaliger, hier in de clip uitgesproken in de "Gròat Sèrke", is en blijft nog steeds super actueel. De kerstmelodieën van de Hylper blazers en de samenzang van de Hylper bevolking in de grote of NH Kerk ontroeren mij diep en roepen gevoelens op, van een onbezorgde jeugd en lang vervlogen tijden. Een prettig/prachtig soort weemoed, waarmee ik echt niet zonder kan!

Gelukkig/Spiritueel/Plezierig/Gezegend/Zalig Kerstfeest voor iedereen en in het bijzonder voor de lezers van mijn weblog.


video

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond