Doorgaan naar hoofdcontent

Johannes Calvijn & Karl Heinrich Marx.

Klik voor Mr. Roadhouse himself:Jan van der Heide, The Drummer of the Band. De heren van Roadhouse maakten - onder grote publieke belangstelling- het Kleinzand te Sneek, op Koninginnedag onveilig met hun Pitbull Blues.

Vanmiddag las ik op mijn werk het een-mei-log van HvdV. Hij blijft mij verbazen! De integrale tekst van het socialistisch strijdlied de internationale, opgeschreven in het log van een rechtgeaarde calvijnist! Mooi!
Ik geef vandaag 1 mei, de dag van de internationale solidariteit, de voorkeur aan de morderne tekst van caberetier Jaap van de Merve uit 1971. Zo modern is dat nu ook weer niet........maar wel actueel!


De moderne Internationale

Hé jôh, ze houden je eronder
Hé jôh, ze houden je tekort
Te gek en 't is dan ook geen wonder
Dat dat niet meer genomen wordt
Nemen wij die maffe troep te grazen
Wij met z'n allen, doe mee, sta op!
Je kunt de zaak nooit op gaan blazen
Allenig met je dolle kop

Nu is 't uit niet meer dralen Zet je schrap, nog één ruk
En de Internationale Brengt alle mensen geluk (2x)

Van hogerhand valt niks te hopen
Van god van vorst of hoge piet
Als wij de zooi niet gingen slopen
Dan gebeurde het gewoonweg niet
Altijd zijn wij gewiekst bestolen
En zijn ons oren aangenaaid
Het wordt tijd dat nou eens onverholen
De rollen worden omgedraaid

De staat dient om ons klein te houden
De wet is net een hoge hoed
De rechter tovert uit zijn mouwen
Wat de rijkdom het best voldoet
Trek ze af die zevige gezichten
Elk mens is even goed als slecht
Die rechten eist heeft ook z'n plichten
En wie zijn plicht doet die heeft recht

De grootmogollen der bedrijven
ontdaan van macht en kapitaal
staan in hun hemd bij al hun wijven:
Naakte jakhalzen, allemaal!
In de kluizen van die bandieten
wordt de vrucht van ons werk vertopt.
Hoog tijd, dat je die parasieten
hun vuile buit de zak uit klopt.

De kroon probeert ons aan te praten:
"Een wrede vijand op de loer!
Alaaarm! Kanonnen en soldaten..."
't is niet waar! 't is geouwehoer!
Als die kannibalen ons bezweren:
"Strijdt heldhaftig tot in 't graf",
knal dan (voor we deserteren)
op onze generale staf

Kom werkers, denkers, kunstenaren,
wij zijn de klup die 't werk verzet.
Wij zullen 't met mekaar wel klaren?
En de geldmelkers platgeplet!
Ja, de mensen worden nog helaas hier
uitgevreten. Maar 't gaat voorbij,
want de dag komt, dat de laatste aasgier
wordt uitgeroeid, en wij zijn vrij...

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.