Doorgaan naar hoofdcontent

Klompetrein naar Luwadden

Vandaag zomaar een klein filmpje van ongeveer 1 munuut 30 sec. dat ik heb gemaakt vanuit de de trein. De klompetrein op weg van Sneek naar Luwadden. De trein als metafoor voor afscheid en verlangen .........snaps van de huizen in aanbouw in het plan de Loten te Sneek, daarna vanuit een (terug) rijdende trein het foei-lelijke industrieterrein van Scharnepiepel, de (wankel)motor van de economie van Wymbritseradiel en landschappelijk en planlogisch, een regelrechte aanfluiting. Vervolgens een stukje bijzonder-onvervalst-onovertroffen-historisch-middelzee-landschap, inclusief oer hollandse friese wolkenluchten!
Vroeger (in de vijftiger jaren van de vorige eeuw)noemde men, de op 't station Leeuwarden aankomende trein van half acht in de ochtend, "de klompetrein". Deze klompetrein vervoerde een groot aantal passagiers afkomstig uit de Friese Wouden. Deze z.g. waaldsjes, trokken 's morgens naar de stad en waren veelal werkzaam in de fabrieken in Leeuwarden. Met name de Condens en Koopmans Meelfabrieken waren favoriet. Ze droegen de gebruikelijke waldklompen (open kapje, beschilderd en leren bandje eroverheen) -eerst uit armoede, later gelukkig vanuit eigen identiteit- als standaard-schoeisel aan hun voeten!


Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

For a Limbo Dancer