Doorgaan naar hoofdcontent

Allah & Jaweh in Sneek

Zaterdagmiddag keek ik naar de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) op de TV. Zappend kwam ik er terrecht. Ik was op zoek naar muzikale vlaamse verstrooiing op Canvas (Belgie) In het NMO programma Eten bij de Buren gaan telkens twee gezinnen thuis met elkaar eten: het ene islamitisch, het andere niet. Ook al wonen ze bij elkaar om de hoek, de ontmoeting blijkt vaak de eerste kennismaking. Om die kennismaking helemaal onvergetelijk te maken spelen de disgenoten een spel met elkaar: het Eten bij de Buren-vragenspel.
Een moslimgezin en een niet-moslimgezin gaan bij elkaar eten. Bijzonder is dat ze elkaar nooit eerder hebben gesproken, hoewel ze in dezelfde stad, straat of buurt wonen. Wat gebeurt er als deze totaal verschillende families met elkaar aan tafel gaan? Deze week een bijzondere ontmoeting tussen twee gezinnen uit Sneek. Niet zappe, blijven kijken, vermaan ik mijzelf! De familie Eppinga (de echtelieden overtuigde praktiserende christenen uit de gereformeerde traditie en beiden werkzaam in het middelbaar onderwijs) en de uit Turkije afkomstige familie Baran (de echtelieden zijn overtuigde moslims, hij had vijf jaar lang een shoarmatent maar hij doet nu iets in de installatietechniek en zij is werkzaam in de administratieve sector) Het valt me op, dat beide gezinnen een zeer positive basishouding ten opzichte van elkaar hebben. Voor meedoen aan het programma is dat natuurlijk een
"must" Toch moet je daar lef voor hebben! Je merkt gaande weg, dat beide gezinnen strak gekaderd zijn gebleven in de eigen dogma's van het geloof. Christenen en moslims....Echt twee werelden en al helemaal in Sneek. In feite is er geen verschil tussen de basishouding van een christen en een moslim ten opzichte van elkaar en van elkaars religie. De opvoeding van thuis, hoe is de manier van kijken naar de wereld en naar je medemens, je vroeger door je ouders bijgebracht. Hoe ben je als kind door je ouders gespiegeld. Dat zijn niet onbelangrijke aspecten in een mensenleven! Het verder leren en je te ontwikkelen daarin, houdt volgens mij nooit op! Daar hoor je je hele leven lang mee bezig te zijn!
Ik zeg het in alle oprechtheid en algemeenheid: " Wat weten mensen, die toch echt allemaal in dezelfde God geloven, of het nu gaat om Allah met Mohammed of Jaweh met Jezus, verhipte weining van elkaars cultuur, geloof, zeden en gewoonten af!" Daar wordt veel te weinig door de mensen zelf, door scholen en kerken aan gewerkt!
Hierin valt nog ontzettend veel te verbeteren. Petje af en een diepe buiging voor de openhartigheid van de Sneeker families Eppinga en Baran! Mooie mensen, ik heb op de TV van ze genoten...........zij zijn al begonnen met een dialoog!
Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.