Doorgaan naar hoofdcontent

Ecokathedraal Louis Le Roy

Wie kent hem nog, Louis le Roy? Hij is inmiddels 83 en bouwt in Mildam, bij Heerenveen, al meer dan dertig jaar aan zijn levenswerk, een Ecokathedraal. Op een stuk grond (bos) van anderhalf hectare groot, heeft hij met zijn blote handen 2500 vrachtladingen vol stoeptegels en straatstenen op elkaar gestapeld. Vanmiddag heb ik na ongeveer 25 jaar weer eens een bezoek gebracht aan dat bosje van Le Roy in Mildam.Je ziet, de hand van de meester niet meer in het terrein terug. Ook ontwikkelt de natuur zich daar niet zo spectaculair, zoals Le Roy vroeger voorspelde. Toch bestaat er nog steeds aandacht voor het gedachtengoed van Le Roy. Ik ontmoette er vanmiddag een persfotograaf. Hij vertelde, dat a.s. zaterdag een artikel over de ecokathedraal van Le Roy in het AD komt. Vanmiddag heb ik samen met anderen meegewerkt aan een fotoshoot voor het AD !

Le Roy werd bekend in de jaren zeventig met zijn 'wilde tuinen'. Hij had hemelbestormende plannen voor parken en openbaar groen. Veel ervan bleef in de voorbereidingsfase steken. Het idee van Le Roy dat de bewoners zelf hun parken mochten beplanten en verzorgen, ging veel bestuurders een stap te ver. Op slechts twee plekken kreeg hij kans zijn ideeën echt te verwezenlijken: de middenberm van de Kennedylaan in Heerenveen en een park in de Groninger buitenwijk Lewenborg. Maar beide gemeenten gunden hem niet de kans de wilde tuinen tot wasdom te laten komen.
Le Roy was het op een gegeven moment goed zat. Hij kocht een anderhalf hectare groot perceel in Mildam en besloot voor zichzelf te beginnen. Bijzonder aan de Ecokathedraal is dat de natuur niet wordt onderworpen, maar 'meewerkt' aan de bouw. "Sommige mensen noemen het puin wat daar ligt"
"Maar het ís geen puin. Het is restafval van stratenmakers. Er mag geen grammetje cement aan zitten. Cement maakt het dicht, waardoor de natuur er niet meteen op kan reageren." aldus Le Roy, bij zijn tachtigste verjaardag in 2004

Van Laroy heerenv...

Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel