maandag 27 november 2006

Goosetrack

In de tachtiger jaren ben ik een paar jaar secretaris geweest van de Friese Wildschadecommissie. Tevens verzorgde ik als vrijwilligers de coordinatie van de ganzentelling in Friesland. De telgegevens speelde ik door naar het toenmalige Rijks Instituut voor Natuurbeheer (RIN) In die tijd bracht LNV minister Braks zijn ganzennota uit. Er was toen een populatie van ca 700.000 wilde ganzen. Die fourageerden winters voornamelijk op het land van boeren. Zij kregen een vergoeding op basis van een taxatie achteraf. De landbouwschade bedroeg toen ca 600.000 gulden. Er is nog steeds spanning tussen de landbouw en vogelbescherming. Inmiddels is de ganzenpoulatie tot boven het miljoen gegroeid. De boeren ontvangen inmiddels een vaste vergoeding in ganzegedoogebieden en de vogelaars kunnen naar hartelust genieten van het groeiende aantal overwinterende ganzen in de weilanden. Het spotten van ganzen vond destijds sporadisch plaats door enkele hobbyisten.

Ganzenspotten' is binnenkort niet langer uitsluitend een hobby voor fanatieke vogelaars. Althans, als het aan Vogelbescherming Nederland ligt. Haar nieuwe project, Goosetrack, moet het voor iedereen leuk maken om met een "verrekijker of telescoop'' achter ganzen aan te gaan. Dat maakte de Vogelbescherming vrijdag bekend.
Het principe lijkt simpel. Vrijwel alle ganzen dragen een ring met een identiteitsnummer om hun poot. Iemand die dat nummer per sms doorgeeft, krijgt een tekstberichtje met informatie over het dier in kwestie. "Dat is leuk en het helpt bij onderzoek'', aldus een woordvoerder van de Vogelbescherming.

Nederland is een populaire bestemming voor ganzen. Iedere winter strijken er ongeveer 1,5 miljoen van de vogels neer. "We hebben een klein landje met veel ganzen en vogelliefhebbers'', concludeert de Vogelbescherming.

Toch is het nog maar de vraag of Nederlanders straks massaal het platteland gaan afstruinen om ganzen te bespieden. "Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen of dit gaat aanslaan'', bekent de zegsman. "Maar een soortgelijk project, de 'Tour de Gans', deed het in Nederland wel goed.''