vrijdag 13 oktober 2006

Fiergesichten in de Sneeker Martini Kerk.

Gisteravond voor 't eerst van mijn leven in het voorste/achterste gedeelte van de Martini kerk geweest. Ik kom alleen op mijn vakantie in kerken en dan ook nog in het buitenland. In een flits dacht ik aan ene geweldloze J, die bij de tempel de tollenaars weg joeg. Ik voelde me daar even ook zo'n tollenaar.........De provincie Fryslan organiseerde daar een bijeenkomst over frisse friese vergezichten liefst tot ongeveer 2030-2040. Hoe zien onze steden en dorpen er dan uit? Wat gebeurt er met onze landbouw en wat heeft Fryslan onze jeugd dan te bieden??
CdK Nijpels nodigde de aanwezige burgers uit hun toekomstvisie over onze provincie te geven. Liefst verrassend, vernieuwend, spraakmakend, baanbrekend, origineel, leuk, maf of nuttig idee.
Bestuurders, journalisten en pommeranten uit diverse sectoren economie, tourisme, water en wonen enz vulden voor het grootste gedeelte de tempel eh... Kerk. Bladvulling, dat geen aktieve bijdrage aan het project mocht leveren. Enkele bekende en onbekende geinteresseerde particulieren, scharrelde daar wat tussendoor. Op zich niks mis mee, inspirerend en een goeie vibe in de Martinikerk!!!Met name de Sneeker Oger, burger en zakenman Jan Eringa stelde zich bijzonder aktief op, als grote voorstander van kwaliteit van de bebouwing in het friese landschap. Hij waarschuwde tegen de zogenaamde "boerderettes" en noemde enkele bouwvoorbeelden op Vlieland, hoe het niet moet. Jan Eringa het een somerhuuske op Flylaan, fandér. Zelf had ik het idee over mijn stad Sneek met als konsekwentie "brak water in de Kolk bij de Waterpoort" als gevolg van het herstel van de voormalige Middelzee van te voren op de website van het project Fiergesichten gezet. Nou dat heb ik geweten. Ik werd in de pauze belaagd door het journaille van het Fries Dagblad, Omrop Fryslan Radio en Omrop Fryslan TV. Kennelijk aangetrokken door de wervende nieuwsbeelden die de titel van mijn project "Zeehonden in Dearsum" oproepen
Ik was blij met dit buitenkansje. Ik kon mijn toekomstvisie over Sneek en Fryslan, op deze manier over het voetlicht brengen. Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Ik ben benieuwd wat er vandaag uiteindelijk in media over blijft !

Karin de Mik....Wat staat er vanavond in de NRC ?


Met passie.... Sneeker Jan Eringa over kwaliteitsbouwen in het Friese Landschap


Ed Nijpels...... In zijn rol als inleider en presentator.
(iek mut sizze, hy doong 't heel go!)