woensdag 11 oktober 2006

Van de Ratten......

Vandaag in alle kranten en op alle journaals........Kieran Desai de Indiase schrijfster heeft de Britse Booker Prize gewonnen. Ze schrijft in haar nieuwste boek "De Erfenis van het Verlies" over twee werelden, die nooit wennen. In M het maandblad van NRC Handelsblad van oktober 2006 staat een interview met haar. Warm aanbevolen!!!
Ze schrijft over hoe moeilijk (onmogelijk) het is voor mensen uit de derde wereld om iets van een beter bestaan op te bouwen in de westelijke wereld. Over het ongelooflijke wrede proces van de migratie. De plaats waar je bent geboren is bepalend voor letterlijk alles in je verdere leven. Zij noemt dat honds. Ik noem dat van de ratten.... omdat ik onlangs iets van de machteloosheid van die mede-wereldburgers heb gevoeld. Deze zomer heb ik geprobeerd een goede vriend uit Marokko uit te nodigen, voor een korte vakantie van 3 a 4 weken naar Nederland. Met het doel om onze familie nader te leren kennen. Het bezoek is helaas niet doorgegaan vanwege de letterlijke muur van bureaucratie. Geen visum naar Nederland.!! We hebben het dan over onze medewereldburgers, die op nog geen drie uur vliegen van ons af wonen.

  • als derde-wereld-burger moet je je reis van tevoren boeken en een flink bedrag neertellen voor een visum
  • een verplichte medische verzekering afsluiten, op dat moment is je geld allan op!!
  • je belastingaangifte laten zien.
  • een brief van je werkgever, dat je wordt terug verwacht. Meestal krijg je ontslag!!
  • een returnticket.
  • een bankafschrift waaruit blijkt, dat je genoeg geld hebt
  • een hotelboeking een internet bevestiging is niet voldoende
  • als het op uitnodiging van een vriend reist, moet ook hij zijn identiteitspaieren laten zien en verder nog
  • allerlei brieven schrijven naar amabssades en
  • formulieren/stempels over borgstelling via de Gemeente Sneek in te vullen.!
Dit alles is schier onmogelijk voor iemand, die in eigenland moet rond komen van nog geen 200 euro per maand en van dit bedrag ook nog eens een deel van zijn familie onderhoudt! Nogmaals dat noem ik van de ratten.....
Om verder nog maar te zwijgen van de repectloze behandeling door superieure westerse ambassades en consulaten.
"De arme plukt daar het fruit, dat de rijke hier eet, hij maakt de kleren, die we hier dragen en zo kun je eindeloos veel lijnen trekken" aldus Kiran Desai.
Ik begrijp heel goed, dat mensen uit de zg derde wereld een tegenwicht willen vormen tegen die superieure westerse cultuur. Jammer dat wij in het westen, dat helemaal laten liggen. Wij denken daar zelfs helemaal niet over na!! In ons rijke westen laten wij dat over aan allerlei fundamentalisten en radicale splintergoeperingen.
Natuurlijk moet je alles in het werk stellen om je eigen cultuur te behouden. Kijk maar naar eens naar onze eigen couleur locale getinte logjes, en hoe belangrijk die voor ons zijn!!?