vrijdag 18 augustus 2006

Peter van Leeningen en zijn bijzondere uitdaging!!

De Stichting Nederlandse Hart expeditie gaat in de periode van 19 februari tot 20 maart 2007 met een tiental hartpatienten de hoogste berg van Zuid-Amerika (de Aconcagua) proberen te beklimmen. Dit wordt ondernomen om hartpatienten te tonen dat ze nog steeds in staat zijn tot uitzonderlijke fysieke prestaties. De Sneeker Peter van Leeningen gaat ook meedoen. Hij is al druk bezig met de voorbereiding en de training voor deze loodzware expeditie!

Wie is Peter en wat is zijn motivatie?? .....Voor een antwoord op deze vraag. heb ik even wat informatie uit zijn bio van de website geplukt:


Ik ben Peter van Leeningen en ben in Vlaardingen. Mijn ouders verhuisden eind jaren vijftig naar Drachten en daar ben ik dan ook opgegroeid. Ik heb en lange leerweg afgelegd. Van LBO, naar MBO en uiteindelijk het HBO richting werktuigbouw en bedrijfskunde gedaan. Later nog managementcursussen gedaan. Ben nu werkzaam als Algemeen Directeur bij Landustrie Sneek B.V. Tijdens mijn sportieve carriere trof ik mijn vrouw Hiske. Beide zijn wij verknocht aan het waterpolo en dat doe ik nog steeds. Wel steeds meer als trainer/coach en scheidsrechter maar ook zelf nog een balletje gooien blijft leuk. Wij hebben drie kinderen. Een dochter en twee zoons. Beide zoons spelen ook een goed potje waterpolo. Onze vakanties met de kinderen bestonden veelal uit het kamperen in een bergachtige omgeving en dan veel wandelen. Wij zijn ook fervente motorrijders !Mijn gezondheid was, omdat ik altijd regelmatig gesport heb en ook niet rookte, altijd goed te noemen. Toch overkwam mij, totaal plotseling op 20 augustus 2005, iets dat je niemand toe wenst. Ik lag in het water (waterpolotoernooi) toen ik een druk op mijn borstbeen voelde. Deze pijn ging niet over en werd eigenlijk steeds heftiger. Gelukkig was er een EHBO-post op het terrein en daar ben ik dan ook zelf direct heengelopen. Daar stelden ze eigenlijk direct vast dat ik een hartinfarct had. Onmiddellijk werd de ambulancedienst gebeld en binnen drie kwartier lag ik in het Antonius Ziekenhuis en Nieuwegein. Daar ben ik direct gedotterd en is er een stent geplaatst in mijn linkerkransslagader. Vanaf dat moment ben je hartpatiënt. Een oorzaak was niet duidelijk vastgesteld. Vertrouwen in je eigen lichaam is even helemaal weg en alles is eng. Toch moet je daar doorheen en dat is mij gelukkig in een betrekkelijk korte periode ook gelukt. Toen ik over deze expeditie in de Leeuwarder krant las bekroop mij het gevoel van "hier wil ik aan meedoen" Na enig overleg thuis heb ik mij aangemeld en ben door de selectie heen gekomen. Voor mij was de motivatie helder. Mee kunnen doen aan een dergelijke tocht is natuurlijk geweldig. Daarnaast de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een onderzoek voor hartpatiënten in de toekomst is natuurlijk ook prachtig. Patienten en begeleiding zullen het nog erg zwaar krijgen, maar we zijn zeker gemotiveerd om hier iets positiefs voor de toekomst van te maken. Aan mij zal het niet liggen.