donderdag 3 augustus 2006

Bargoens

In de NRC van vandaag onder de rubriek Internet Voorkeur lees ik een stukje over mijn Israelische, Palestijnse en Libanese mede-bloggers. Zowel voor- als tegenstanders van de Israelische aanvallen kun je vinden op: The Truth Laid Bear .

In diezelfde krant, in de rubriek bellen met.... zegt Geert Driessen van het Nijmeegs onderzoeksburo ITS, dat steeds minder Nederlanders dialect of streektaal gebruiken in het dagelijkse leven. Hij zegt, dat het gebruik van het Fries - sinds 1995 - met twintig procent is gedaald. Hij voorspelt, dat het Fries uiteindelijk zal uitsterven, omdat ouders steeds meer Nederlands praten. Ik ben zo eigenwijs om hem niet direct te geloven. De taal zal wel veranderen. De schoonheid blijft bestaan. Het Nederlands - in de grote steden- staat momenteel onder grote druk van het Marokkaans, Turks, Surinaams, Chinees enz noem maar op. Deze invloeden maakt de taal alleen maar levendiger. Jiddische woorden blijven toch ook nog gewoon bestaan.
In Amsterdam hoor je middelbare scholieren van nederlandse en van allochtone afkomst spreken in een mengeling van nederlands met een mix van allerlei buitenlandse invloeden. Geweldig om de verzelfsprekendheid te ervaren hoe die jonge lui openstaan voor elkaars culturen en taal! Het Bargoens-Amsterdams hoor je tegenwoordig alleen nog maar in Zaandam en Purmerend.!

Musyk ies mear as luusterjen, musyk leet sich allonich mar beskrieuwe yn metaforen. Jo yn myn cdleaser:
Boudewijn de Groot, Eiland in de verte