vrijdag 9 juni 2006

Costa del Oudvaart

Stranden in Parijs langs de Seine, in Keulen, de Tanzbrunnen langs de Rijn en in Amsterdam kunstmatige strandjes langs het IJ en IJburg. Maar bovenal in Sneek, op de openingsdag van de WK voetballen: Costa del Oudvaart !

Bausch & Lomb - Wayfarer II

Door een storing in het verleden (spanningsverschil in de linker en rechter hersenhelft) moet ik, als de zon ook maar even schijnt en bij fel licht een zonnebril op mijn schedel hebben.Ik ben als het ware een soort Roy Orbisson. Er bestaat voor mij maar een zonnebril op de wereld, die bij mij past. Dat is de Rayban Wayfarer 2 (type 1 mag desnoods ook)van Bausch & Lomb.
Helaas is mijn vierde bril op rij - van dit type - door breukverschijnselen en krassen op het glas onbruikbaar geworden. Uit verschillende kontakten met opticiens in binnen en buitenland is mij inmiddels duidelijk geworden dat de Wayfarer niet meer leverbaar/verkrijgbaar is ! Jammer......gistermiddag stapte ik de Pearl op de Oosterdijk binnen om een nieuwe zonnebril aan te schaffen. Ik werd accuut onpasselijk van de actuele lelijke zonnebrillenmode, allemaal hetzelfde. Toen ik in de winkel, het woordje Wayfarer toch maar liet vallen, spitste een van de verkoopsters de oren en ze kreeg een triomfantelijke blik in haar ogen. Ze had kennelijk nog oude typen rayban voorradig in haar magazijn en haalde een bruine en een zwarte tevoorschijn. Totaal verrast/verblind door deze voor mij plotselinge aanbieding (Euro.115.) liet ik mij - op de golf van mijn emotie - verleiden tot blindelinge aankoop van het bruine exemplaar. Blij, omdat ik nog een niet meer leverbaar gewaande Wayfarer had gescoord, begaf ik mij vervolgens naar het terras bij Onder de Linden. Onder het genot van een expresso pakte ik mijn pasverworven kleinood uit de etui om aan een bewonderende en grondige inspectiebeurt te onderwerpen.
Ik bekijk mijn aankoop op mijn gemak( inmiddels met mijn leesbril op!) Ineens stokt de adem in mijn keel.......er zitten krassen op het glas, de linker stengel zit los, vuil op de glazen en braam op de stelschroefjes van de stengels!! Het is een tweede. misschien wel derde hands exemplaar, gonst er door mijn hoofd!! Na een aanval van paniek gevolgd door een gevoel van teleurstelling heb ik mijn expreso opgeslurpt en heb me, resoluut en breedgeschouderd, gepresenteerd bij het personeel van de Pearl. Gelukkig herkenden ze me nog! Ik doe groot en voel me klein:Mr Wayfarer himself....... pijnlijk, hahaha!! Hoe is het mogelijk, dat ik in deze situatie verzeild ben geraakt? Om een lang verhaal kort te maken.... zij van Pearl had de gebreken ook niet geconstateerd. Misschien wel vanwege het gemak waarmee ze die bril aan mij verkocht en de gretigheid van een door hun - op voorhand ingeschatte - kritische klant, .........Wie zal het zeggen??! Bij een probleem ben je voor de helft verantwoordelijk voor de oorzaak, bedenk ik me nu ineens. Ik kreeg in ieder geval, zonder al te veel discussie, mijn geld terug. So far, so good!!