donderdag 8 juni 2006

Rhode Island Red


Vandaag kwam ik toevallig in kontakt met de tot dusver voor mij onbekende heer Pieter Langius. Pieter woont samen met zijn zuster in Sint Nicolaasga en is op en top dierenliefhebber. Eerst was de vlaamse reus zijn grote passie. Veel nationaal en internationale prijzen mee gewonnen en ook de daarbij behorende contacten onderhouden. Maar door een ernstig auto-ongeluk, waarbij twee van zijn maten-collega stratenmakers om het leven kwamen is zijn gezondheid nooit meer als vanouds geworden. De vlaamse reus moest jammergenoeg hierdoor als hobby verdwijnen. Langzamerhand gaat het weer wat beter met Pieter en heeft de Rhode Island Red de plaats ingenomen van de Vlaamse Reus. Omdat Pieter door het ongeluk moeilijk kan spreken heb ik de kippenpagina even geraadpleegd om de ins en outs van het kippenras Rhode Island Red te ontrafelen.
De Rhode Island Red is van oorsprong een ras uit Amerika.
Het zijn hoenders die vertrouwlijk van aard zijn.
De kleurslagen van de Rhode Island Reds is wit en rood.
Ze leggen ongeveer 230 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 58 gram en de kleur van het ei is donkerbruin.
Als nut ras hoort de Rhode Island Red onder de legrassen.
De Rhode Island Red heeft een enkele kam maar ze zijn er ook met een rozekam.
Als Pieter in zijn prachtige kippenhok - achter zijn woning - mij over zijn Red Rhodes vertelt, dat twinkelen zijn ogen en komt er een vette glimlach op zijn gezicht! De passie is terug, die zie je! Ik wordt daar ook echt blij van........Lang Leve Pieter !!