zondag 28 mei 2006

Matisyahu


Het is natuurlijk een opvallende verschijning; een orthodoxe Jood met fundamentalistische trekjes die reggaemuziek maakt. New Yorker Matisyahu heeft tot dusver dan ook geen problemen met het trekken van aandacht, maar in muzikaal opzicht wist hij ons tot dusver nog niet echt te overtuigen. Dat is veranderd met het nu verschenen Youth. Waar het vorig jaar verschenen live-album Live At Stubb’s nog wat onsamenhangend en weinig overtuigend klonk, valt op Youth alles op zijn plaats. Dat is deels de verdienste van topproducer Bill Laswell (die werkte met zo ongeveer iedereen tussen Bob Marley en Miles Davis), maar uiteraard verdient Matisyahu zelf ook behoorlijk wat krediet. Op Youth horen we opvallend lichtvoetige muziek. Dansbare reggae met volop invloeden uit de dub en de dancehall, maar ook pop en rock gaat Matisyahu niet uit de weg. Muziek die vooral op weet te vallen door de gedreven voordracht van Matisyahu; een man die zingt of zijn leven er van af hangt. Politiek correct is het zeker niet, want Matisyahyu houdt er behoorlijk griezelige denkbeelden op na, maar in muzikaal opzicht staat het als een huis. We houden door de extreme teksten nog altijd onze twijfels, maar desondanks is dit een mannetje dat we in de gaten moeten gaan houden. Iedereen die de teksten voor lief neemt haalt immers een van de beste reggaeplaten van 2006 in huis.

Stones Concert-film Gimme Shelter op Canvas

Livermore, California.
Het optreden is loodzwaar en swingend tegelijk, staat er in de VPRO gids nr 21 van deze week over het gratis concert van de Stones in 1969 op de Altimore Speedway in Livermore, Californie. Een publiek van 30.0000 mensen inclusief een moord door een van de Hellsangels bewakers. Het einde van de Flower-Power. The day the music died!
Toen was ik 19 en heb dat absoluut niet zo dramatisch ervaren.
Rai Amsterdam.
Ruim een jaar later, op vrijdagmiddag 9 oktober 1970 vertrekken, wij fans van het eerste uur:: Gauke Amsterdam, Roelof Valk, Anske Smit en Wiggert Amsterdam, allen nog net teenagers uit Hylpen, met Gauke Amsterdam zijn hagel nieuwe, diezelfde-middag-in-Enschede gekochte grijze-citroen-eend-bestel, naar Amsterdam. De Stones geven een concert in een uitverkochte RAI gebouw. Roelof Valk had ver van tevoren de kaarten al geregeld. Ons karakterprofiel was nog onbekend, maar Roelof Valk was toen al de organisator van ons clubje en zette de lijnen uit!
Voorprogramma.
Het voorprogramma wordt verzorgd Buddy Guy en Junior Wells. Simon Vinkenoog is de presentator van de avond. Bobby Keys en Jim Price zijn de vaste gastmuzikanten van The Rolling Stones. Later op de avond spelen Leon Russell en Stephen Stills mee. De Stones spelen o.a. Jumpin' Jack Flash, Roll Over Beethoven, Sympathy For The Devil, Stray Cat Blues, Love In Vain, Brown Sugar, Honky Tonk Women en Street Fighting Man.
Lachkicks.
Na aflooop van het concert, overnacht in Amsterdam bij vrienden/studenten in de medicijnen, Piet Bakker(Hylpen) en Nieske van der Zijpp(Sneek). Tijdens het lezen van de strip Blondje in de VARA gids aldaar, onze eerste en mijn laatste joint gerookt. Plenty lachkicks, niks aan de hand....... van het stonesconcert zelf herinner ik mij niet veel meer, dat beroemde muzikanten Leon Russell en Stephen Stills er toen ook bij waren, lees ik anno nu in een fan-verslag op internet....hahahahaa!!