Doorgaan naar hoofdcontent

Van de Ratten......

Vandaag in alle kranten en op alle journaals........Kieran Desai de Indiase schrijfster heeft de Britse Booker Prize gewonnen. Ze schrijft in haar nieuwste boek "De Erfenis van het Verlies" over twee werelden, die nooit wennen. In M het maandblad van NRC Handelsblad van oktober 2006 staat een interview met haar. Warm aanbevolen!!!
Ze schrijft over hoe moeilijk (onmogelijk) het is voor mensen uit de derde wereld om iets van een beter bestaan op te bouwen in de westelijke wereld. Over het ongelooflijke wrede proces van de migratie. De plaats waar je bent geboren is bepalend voor letterlijk alles in je verdere leven. Zij noemt dat honds. Ik noem dat van de ratten.... omdat ik onlangs iets van de machteloosheid van die mede-wereldburgers heb gevoeld. Deze zomer heb ik geprobeerd een goede vriend uit Marokko uit te nodigen, voor een korte vakantie van 3 a 4 weken naar Nederland. Met het doel om onze familie nader te leren kennen. Het bezoek is helaas niet doorgegaan vanwege de letterlijke muur van bureaucratie. Geen visum naar Nederland.!! We hebben het dan over onze medewereldburgers, die op nog geen drie uur vliegen van ons af wonen.

  • als derde-wereld-burger moet je je reis van tevoren boeken en een flink bedrag neertellen voor een visum
  • een verplichte medische verzekering afsluiten, op dat moment is je geld allan op!!
  • je belastingaangifte laten zien.
  • een brief van je werkgever, dat je wordt terug verwacht. Meestal krijg je ontslag!!
  • een returnticket.
  • een bankafschrift waaruit blijkt, dat je genoeg geld hebt
  • een hotelboeking een internet bevestiging is niet voldoende
  • als het op uitnodiging van een vriend reist, moet ook hij zijn identiteitspaieren laten zien en verder nog
  • allerlei brieven schrijven naar amabssades en
  • formulieren/stempels over borgstelling via de Gemeente Sneek in te vullen.!
Dit alles is schier onmogelijk voor iemand, die in eigenland moet rond komen van nog geen 200 euro per maand en van dit bedrag ook nog eens een deel van zijn familie onderhoudt! Nogmaals dat noem ik van de ratten.....
Om verder nog maar te zwijgen van de repectloze behandeling door superieure westerse ambassades en consulaten.
"De arme plukt daar het fruit, dat de rijke hier eet, hij maakt de kleren, die we hier dragen en zo kun je eindeloos veel lijnen trekken" aldus Kiran Desai.
Ik begrijp heel goed, dat mensen uit de zg derde wereld een tegenwicht willen vormen tegen die superieure westerse cultuur. Jammer dat wij in het westen, dat helemaal laten liggen. Wij denken daar zelfs helemaal niet over na!! In ons rijke westen laten wij dat over aan allerlei fundamentalisten en radicale splintergoeperingen.
Natuurlijk moet je alles in het werk stellen om je eigen cultuur te behouden. Kijk maar naar eens naar onze eigen couleur locale getinte logjes, en hoe belangrijk die voor ons zijn!!?

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel