Doorgaan naar hoofdcontent

Vestdijk

Het is ongeveer acht uur, schat ik. De buurman zit te bassen op zolder. Ik besluit mijn gympen aan te trekken om een stukje te gaan hardloopen. Verkorte route, deze keer. Dat is rotonde richting Leeuwarden oversteken. Links af, langs het Zwettebos en de IJsbaan. Op de busabri tegenover de Garage van Albert Betten staat een billboard: "Zeegezichten" van Jan Cremer in het Groninger Museum. De datum enzovoort, kan ik niet lezen. Tentoonstelling met schilderijen (seascapes)van Jan Cremer "Daar ga ik naar toe"! Op de Leeuwarderweg raak ik in balans en komen mijn gedachten al snel verder los: "Het Landschap is de Moeder van de Natuur" net zoals oudvoetballer en collumnist/schrijver Jan Mulder de Moeder is van alle voetbaldeskundigen in Villa BvD,.... toen. Het verschil tussen het gevoel Sneek en Leeuwarden. Als woon/leef- en werkstad. Als twee van de elfsteden, Als Steden van Stadsdichters! Inmiddels ben ik het stoplicht bij de Sneeker Pan al voorbij en loop ik "under the boatwalk" bij de aanlegplaatsen achter de Flexa. Op het bankje achter de "Penthouses" drinkt een drietal jongeren uit blikjes bier. Heineken. Langs de Oude Oppenhuizerweg is het watersport wat de klok slaat! De gebouwen van Jachtwerf Frisia zijn plat geschoven. In de "Sneeker" stond, dat er naast een tankstation, ook een kroeg komt! "Ken ik voortaan onderweg even aansteke!"
In de tunnel of het auaduct onder/over de Houkesloot geef ik gas. Zwaar buiten adem, hartslag 190, net uit de tunnel, fietst Olympisch volleybalster, Aletta Adema mij voorbij. Wij groeten elkaar! Zaterdag nog ontmoet bij de Activity Loop. Inmiddels loopt er ongeveer 300 meter voor mij, bij de rotonde richting Sneekermeer/Offingawier, een geoefende looper, dat zie ik direct. Ik probeer hem in te halen. Na tien minuten versnelling.......inhalen??.....lukt van geen kanten! Leermoment: competitiegevoel doodt vrijwel direct de vrije gedachtenstroom! Jammer, het spijt me, overkomt me niet weer. Heeft met mijn karakter te maken, denk ik.

Zeegezichten, Landschap, Natuur, Schrijvers, Steden, Stad met Allure, Stad met Historie, Stad van Vestdijk en enige Friese Havenstad. Kom ik op een foto van Harlingen uit:


Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel