Doorgaan naar hoofdcontent

De Taanderij.

Mijn fascinatie voor de taanhuis gevelsteen aan het voetpad van de Koopmansgracht in mijn fotologje van maandag 12 juni 2006 voert terug naar een ver verleden. Ik mocht als kind (10) meehelpen spullen te tanen met de gebroeders Douwe en Willem Brouwer van de visserssloep de HI 12.
Een sensationele belevenis, die enorme kokende en dampende pot met diepbruine vloeibare prut. Het opkomende "woensdagmiddaggevoel" diende als een soort heilig vormsel met voelbare spirituele kracht. Dat gevoel heeft gelukkig een definitieve status in mijn leven be/gehouden. "Een grote kurk waarop je drijft!"
"Zo'n kurk moet je goed taanen!" hahaha.
De geboeders van de HI12 taanden zo, eens per twee jaar hun botnetten, henneptouwen, katoenen zeilen en andere visserijbenodigheden. Die spullen werden ondergedompelt en gekookt in een oliedrum met een in water opgelost middel genaamd: cachou. Dit is een hard samengeperst looistofhoudend extract uit de bast, het hout, of de vruchten van bepaalde Oosterse heesters. Deze oliedrum stond opgesteld op een drietal grote ronde keien in een driehoeksformaat, achter de dijk. Gelegen aan de IJsslemeerkust, plaatselijk genaamd: "De Köhze" Tussen de keien werd het houtvuur gestookt. (Milieu)wetten en praktische bezwaren kregen toen geen schijn van kans om er tussen te staan.
Op de foto wijs ik met weemoed het relict aan van het historische taanderij plekje!.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.