Doorgaan naar hoofdcontent

It kweade wiif fan Hylpen

Lang geleden woonde er een kapitein met zijn vrouw in Hindeloopen (Hylpen). De kapiteinsvrouw had thuis de broek aan en had behoorlijk last van smetvrees.

In huis was het altijd schijtschoon, de meubels en vloer glommen en blonken, je kon er van de vloer eten. Maar als de kapitein van een reis terugkwam en hij was vuil of nat, dan kon hij buiten eerst maar zijn boeltje uittrekken, anders kwam hij zijn huis niet in.

Op een dag kwam de kapitein thuis nadat hij zes weken op zee gezeten had. Naast hem een grote zwarte hond die hij van een schipbreuk gered had. Het beest was sindsdien niet meer bij hem weg geweest. Het was stromin weer toen ze in Hindeloopen aankwamen, maar de kapiteinsvrouw wilde in geen geval de zeikdoornatte hond in huis hebben. Toen zei de kapitein, dat hij dan ook geen voet meer over de drempel zetten wilde, zij moest haar verder maar zonder hem zien te redden!

De kapiteinsvrouw vond dit geen punt en sloot de deur in het gezicht van haar man. De kapitein ging samen met zijn hond terug naar zijn schip. De vrouw dacht morgen komt hij wel weer opdagen, dan heeft hij er wel schoon zijn nocht van. Maar de kapitein kwam niet. Hij en zijn hond gingen de zee weer op. Nog dacht de kapiteinsvrouw dat hij wel snel weer terugkomen zou, maar ze had het helemaal mis. De kapitein bleef jaren weg, zeilde heel Europa rond en altijd was er wel weer ergens een vrachtje voor hem.

De vrouw werd ouder en haar gezondheid werd minder. Inmiddels had ook ze ook wel in de gaten, dat ze voor altijd alleen blijven zou. Ze begreep ook donders goed dat het haar eigen schuld was en ze kreeg spijt dat ze zo’n secreet geweest was en ze werd met de de jaren milder.Het was een donkere herfstnacht, er stond een woeste storm op Hindeloopen met hagel en regenbuien. Er werd op de deur geklopt. De vrouw deed open en daar stond haar man, zeikdoornat en de kleren in flarden om het lijf, en naast hem de grote zwarte hond. De hond was al net zo smerig en nat als het baasje, maar de vrouw vond het allemaal best. Ze vloog haar man in de armen en ook de hond kroop ze even aan. De kapitein vertelde dat deze keer de hond hem gered had tijdens een schipbreuk. De vrouw zweerde, dat de hond in het vervolg de allerbeste plaats in het huis krijgen zou.

Dit gebeurde ook. De kapitein is nooit weer uitgevaren en heeft de laatste jaren vredig met en bij zijn vrouw gewoond. Ook zorgde hij ervoor dat er ter ere aan zijn trouwe redder een gevelsteen in de muur van het huis geplaatst werd.Het huis van de kapitein en zijn kwaaie wiif staat aan de Buren 44 in Hindeloopen. Op de gevelsteen staat een hond met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond