Doorgaan naar hoofdcontent

In de jaren 30 gaf Adolf Hitler de opdracht om op Prora op het eiland Ruegen in Oost Duitsland, een vakantieparadijs voor arbeiders te bouwen. Het was een idee van Hitler zelf, maar hij gaf de uitvoering in handen van Robert Ley. Ley was al lang actief in de partij en had een rol had gespeeld bij Kraft-Durch-Freude, een initiatief van de Nazistische vakbond. KDF ontwikkelde onder meer een personenauto - een voorloper van de Volkswagen - maar regelde ook vakantiereizen. Miljoenen mensen gingen dankzij KDF voor het eerst van hun leven op vakantie.

Het strandhotel in Prora zou de nieuwe topattractie van KDF worden. Het ontwerp voor het uiterst functioneel ingerichte hotel won in 1937 nog een prijs op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Maar door het uitbreken van de oorlog kwam er van de bouw niets terecht. De grillige Robert Ley bleek bovendien steeds moeilijker te handhaven. Zijn grillige besluiten maakten hem bij de nazi-leiding steeds minder geliefd. Uiteindelijk zou Prora nooit een gast verwelkomen. Maar de kilometerlange overblijfselen staan nog altijd aan de kust van de Oostzee, wachtend op een onzekere bestemming.

Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Voetbalfeestje op Herfstavond

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's en waarden zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel